Poduzetnička radionica u Splitu: Kako preživjeti prijenos poslovanja

“Neopisiva je važnost komunikacije s dionicima o promjenama u vodstvu tvrtke. Nakon što smo zadobili povjerenje svog oca Ivana, Krešimir i ja smo morali dobiti i povjerenje svih klijenata, a bez kvalitetne komunikacije ne bismo uspjeli zadržati partnerske odnose s njima”, naglasio je voditelj prodaje i marketinga Electronic Securityja Marijan Kegalj na radionici za male i srednje poduzetnike „Prijenos poslovanja – važnost pripreme: osnivača, nasljednika, poduzeća i obitelji“ u splitskom Hotelu Mondo.

O pristupu tvrtke promjeni vodstva govorio je zajedno s Borisom Vukićem, savjetnikom u procesu prijenosa poslovanja, partnerom i jednim od osnivača Adizes Southeast Europe (ASEE) i Senior Associate Adizes Institute USA, Helenom Budiša, osnivačicom i glavnom partnericom u UHY HB EKONOM te Marinom Lovrinčević, izvanrednom profesoricom s Ekonomskog fakulteta Split povodom Tjedna obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja.

Marijan je istaknuo i kako je u poslu tehničke zaštite objekata svaki dan i svaki projekt drugačiji: “Ponekad se bavimo postavljanjem videonadzora na ulaz zgrade, a nekada milijunskim projektima. Važan dio svakodnevice je i edukacija, kako za naše zaposlenike, tako i za vodstvo. Djelujemo kao nastavna baza FESB-a i Odjela za stručne studije te nastojimo naći privlači mlade spremne na razvijanje novih znanja”. 

Boris Vukić savjetnik je u procesu prijenosa poslovanja, partner i jedan od osnivača Adizes Southeast Europe (ASEE) i Senior Associate Adizes Institute USA te autor knjige “Osnivači, nasljednici, menadžeri”. Vukić je govorio je o problemima hrvatskih poduzeća čiji vlasnici ne poduzimaju potrebne korake u cilju pripreme za prijenos poslovanja jer nisu dovoljno informirani o cijelome procesu.

Glavna partnerica u splitskom poduzeću UHY HB EKONOM, Helena Budiša, govorila je o svojem poslovnom putu. Budiša tvrtku vodi s članovima obitelji, ali i partnerima koji su kroz dugogodišnji angažman u tvrtki došli do tog statusa, a danas sudjeluju u vlasništvu tvrtke: “Kroz dugogodišnji rad s vrhunskim stručnjacima stekla sam dojam da je bitno podignuti taj odnos na jedan viši nivo i pokazati svojim kolegama koliko su povjerenje stekli”.

Marina Lovrinčević, izvanredna profesorica s Ekonomskog fakulteta Split, složila se s ostalim sudionicima o važnosti edukacije zaposlenika i nasljednika vodstva, no istaknula problematiku diskriminacije žena u procesu nasljeđivanja vodstva tvrtki. Lovrinčević je također naglasila manjak akademskog pristupa istraživanju promjena u obiteljskim poduzećima iako su oni temelj svakog gospodarstva.

Hvala organizatorima, Hrvatskoj udruzi poslodavaca – regionalni ured Split i Centru za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) te tvrtki Adizes Southeast Europe, na ugodnom druženju i pozivu.

Kontaktirajte nas.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.